Tuesday 2 September 2014

Nem éri meg nagyméretű vízerőmű projekteket, gátakat építeni - de ez senkit sem zavar

A New York Times cikke alapján: Az Oxford Egyetem kutatói szerint a nagy vízerőművek építkezései jellemzően elhúzódnak a költségek pedig túllépik a tervezettet. Mégis világszerte épülnek mega vízerőművek, vajon helyes ez a gyakorlat a társadalom szempontjából?


Az Oxford Egyetem kutatói megvizsgálva az 1934 és 2007 között megépült 245 nagyméretű vízerőmű-gát tapasztalatát arra jutottak, hogy a költségek túl magasak ahhoz, hogy pozitív lehessen a beruházás megtérülése.

A gátak építése átlagosan 8.6 évig tart, ami 44 százalékkal hosszabb a tervezettnél. Emellett a valós költségek is nagyjából a tervezett büdzsé kétszeresére tehető átlagosan. A kutatók szerint talán a beruházók túlzott optimizmusa okozza az alacsony tervezési értéket, vagy pedig félre lettek vezetve vagy le lettek fizetve.

Rontja a megtérülést az a tény is, hogy a többnyire fejlődő országokban épülő vízerőművek által termelt bevétel hazai valutában jelentkezik, amely a vizsgált időszakban jellemzően leértékelőben volt a dollárhoz képest, amelyben a beruházási költségek vagy az azt finanszírozó hitelek denomináltak. Az ilyen beruházások költségvetésre kifejtett nyomása megfigyelhető volt a 80-as években Törökország, Brazília, Mexikó vagy Jugoszlávia hitelválsága esetén is.

Az újság beszámolója szerint a kutatósban talált eredmény ellene megy a jelenben megélt vízerőmű építési boom-nak. Kína, Brazília és India vállalatai számos projektben aktívak világszerte, a Világbank pedig újra ilyen nagyméretű projektek finanszírozási támogatására készül.

Vajon mi volna a helyes döntés mindent figyelembe véve?

Forrás:
Large Dams Just Aren’t Worth the Cost

No comments:

Post a Comment