Sunday 17 August 2014

Száz év után leáldozóban a vízerőműi termelés az USA-ban

A REnewEconomy blog alapján: 2014-ben fogja először meghaladni a vízerőműi termelést a többi megújuló alapú termelési módozat. Az elmozdulás a folyamatos költségcsökkenésben lévő megújulók térnyerését tükrözi, a megújuló boom-ban érintett államokra (Kalifornia, Texas) koncentrálódva.



A vízerőművek a villamos energia hálózatok kezdetétől jelentős részét képzik az USA ellátásának. Az sem mondható, hogy az öregedő erőművek fejlesztésére ne fordítottak volna figyelmet. De a vízerőműi termelés bővülésének gátat szab (elnézést a szófordulatért), hogy a további beruházások költségszintje magasabb költséget is eredményezhet a meglévőknél, mivel csak egyre gyengébb telepítési lehetőségek állnak rendelkezésre.

A nem vízerőműi megújulók ezzel szemben két számjegyű költségcsökkenésen estek át. Az USA-ban a nagyméretű napelem modulok ára több mint 50 százalékot esett az elmúlt 5 évben, a háztartási árak csökkenése ugyan ennél kicsit lassabb, de ott is 28 százalék csökkenés figyelhető meg az elmúlt 3 évben. A szélerőműi termelés fajlagos költsége 40 százalékkal mérséklődött 3 év alatt.

Forrás:
Investments in Existing Hydropower Unlock More Clean Energy

No comments:

Post a Comment