Saturday 30 August 2014

Egyelőre nem valósulnak meg a várakozások: a hullámenergia, áramlás-energia és az árapály-energia iparág

A GreentechMedia cikke alapján: a hullámenergia (wave energy) és árapály-energia (tidal energy) megújuló megoldásokban rejlő ígéret úgy tűnik nem igazolódik be, technikai és pénzügyi tényezők következtében. A korábbi évek előrejelzésekhez képest is moderáltabbak a friss várakozás a jövőre nézve, jóllehet korábban jelentős potenciált láttak a két technológiában.


A természetes vizek, óceánok és tengerek hullámának és árapályának energiáját hasznosító eljárásoknak nagy jövőt jósoltak, és jósolnak még mindig - legalább is elméleti szinten. A hullám és árapály energia potenciál hatalmas, ráadásul kiszámítható egyenletes termelés jellemezheti.

Az iparág azonban sokak szerint nem tud elég sikert felmutatni, a vállalatok közül számos csődbe ment vagy beszüntette tevékenységét, pilot projektek kerültek leállításra. Ettől függetlenül még mindig vannak új projekt bejelentések (pl: Skóciában, KínábanMaine-ban (USA), Oregon-ban (USA) és Wales-ben), sikeres piacra lépések (pl: Atlantis Resources).

A legnagyobb probléma, hogy a költségversenyben egyelőre rosszul teljesítenek az óceán energiáját hasznosítani célzó megoldások. Ezt tükrözi az is, hogy az Egyesült Királyság a termelők támogatása érdekében az ilyen energiáért akár kétszeres-háromszoros árat kell fizessen a szélenergiával összehasonlításban. Ez a költséghátrány piaci körülmények között nem tartható fenn.

Az okok között elemzők szerint a tőkeigényesség és az ellátási lánc problémái húzódnak meg, ugyanakkor az iparág nem számít érettnek, így a jövőbeli költségcsökkenés számos lehetősége elképzelhetők. Ezekről részletesen későbbi bejegyzésben lesz majd szó.

Források:
How Badly Is the Wave and Tidal Industry Struggling? Likely Worse Than You Thought
Tidal Energy Could Be Next Big Wave
Tidal stream and wave power – a lot still to prove
Record investments of £40 billion in renewable electricity to bring green jobs and growth to the UK

No comments:

Post a Comment