Sunday 17 August 2014

Vízre került a Siemens offshore szélturbinákat szervízelő hajója

A Siemens energia blogja írja: vízre helyezték Törökországban a hajót, amelynek feladata offshore szélturbinák szervízelése lesz 2015-től. A Siemens SOV projektje elmondásuk szerint méretében egyedi, kisebb méretű céleszközök már elérhetők a piacon (pl a Damen cég honlapján bemutatott modell).


A projekt egyik lépése az offshore szélturbinák fejlődésének. Az offshore szélturbina beruházások a 90-es évek végén kezdődtek meg, majd 2007 környékén kaptak sebességet - az offshore széltermelés tehát új technológiának számít a szárazföldi módozathoz képest.

Az offshore építkezés számos szempontból kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik a szárazföldi móddal szemben: kisebb lakossági ellenállásra számíthat, valamint kedvezőbb szélviszonyokat hasznosíthat. Ezzel szemben a szállítási infrastruktúra kiépítése és az eszközök karbantartása jelentős többlet költségeket okoz, emiatt körülbelül 50 százalékkal drágább az offshore szélből termelt energia mint a szárazföldi.

A piaci logika azonban biztosítja az innovációt az offshore széltermelés folyamatos fejlesztésében. A gyártók növelik a turbina és a lapát méretét, mivel ezek növelik a termék eladhatóságát: javítják hatékonyságát és emelik a beruházók megtérülési várakozásait.

Emellett például már azt is kimutatták, hogy a szélfarmok tervezésekor az egymáshoz való elhelyezkedést is érdemes figyelembe venni: akár 33 százalékkal nőhet a termelt hasznos energia mértéke, ha a szabályos vonalban elhelyezéstől hatékonyabb módon telepíthetők az erőművek. A számos további fejlődési lehetőség közül az egyik az automatikusan szélirányba forgó turbina, persze ez a koncepció még messze állhat a megvalósítástól.

A Siemens projektje ugyanilyen kiegészítő megoldás lehet, amely a biztonságosabb, gyorsabb és megbízhatóbb karbantartást célozza - és végső soron az alacsonyabb költségű energiatermelést eredményezheti.

Forrás:
Siemens’ new service operation vessels are making waves in the industry
A FORCE for the future: cost savings in offshore wind

No comments:

Post a Comment