Sunday 17 August 2014

A power-to-gas technológia potenciálja

A német kereskedelemfejlesztési ügynökség prezentációja alapján: A (power-to-gas) technológia megoldás lehet a problémára, amikor egy villamosenergia-rendszerben a szükségesnél több áram áll rendelkezésre, és az áramot szintetikus gázzá alakítva lehet a legkisebb költséggel hasznosítani a földgázrendszeren belül.

Maga az eljárás az elektrolízisre épül, a létrejövő metán vagy hidrogén gáz pedig nemcsak fűtési és főzési célra, hanem akár autó üzemanyagként is felhasználható.

Több országgal szemben Németországban a szabályozó lehetővé teszi akár 5 százalék mértékéig a földgáz hálózatba táplálását a hidrogén gázoknak, így a német vállalatok próbálkozhatnak a technológia üzleti modellbe illesztésével a meglévő energiapiacok keretein belül.

Hamburgban például 2011 óta elérhető fogyasztók számára a "zöld" gáz termék a Greenpeace Energy szolgáltatásaként, amely saját szél és napelemekkel, hamarosan pedig saját elektrolízist végző gyárral is rendelkezik. Igaz, egy kis háztartás számára a zöld gáz fogyasztása akár duplájába is kerülhet, mint egy jól kiválasztott városi gázszolgáltató éves költsége. A Siemens 2015-től pedig "nagy méretben" készül a power-to-gas összefüggés kihasználására egy saját fejlesztésű elektrolízis alkalmazásával.

Egy elektrolízis gyár pedig szabályozható villamos energia fogyasztóként részt vehet a rendszer kiegyensúlyozásában is, szükség esetén visszavéve az áram felhasználás ütemét, vagy növelve azt. A technológia energiapiacon kívüli alkalmazása lehet a hidrogén gáz és az üvegházhatású szén-dioxid gáz reakcióba hozatala egymással, amely végtermékét a metánt a vegyipar tudja hasznosítani.

A megoldás csökkentheti a megújuló termelők korlátozásának igényét illetve mérsékelheti a felesleges termelésből adódó veszteségeket, ezen túl hozzájárulhat az árampiaci egyensúlyozáshoz és akár hosszú távú tárolási alternatívát is tud nyújtani.

A power-to-gas összefüggés egy újabb példa, hogy milyen lehetőségek állnak az energiapiac fejlődése előtt - amennyiben a technológiai áttörések lehetővé teszik a jelenlegi költségszintek nagy mértékű csökkentését.

Forrás:
Green Hydrogen and Power-to-Gas Technology
Hannover Messe 2014 - High hopes for hydrogen

No comments:

Post a Comment