Sunday 17 August 2014

Német cégek támadják a költségeikben megjelenő megújuló prémiumot

A German Energy Blog számol be: a textil ipar cégei jogi úton támadják a villamos energia megújuló energiák támogatására szolgáló árelemét, mivel túl nagy költséghátrányt okoz számukra.


Az EEG megújuló prémiumnak, mint a villamos energia végár egyik kötelező elemének célja a vevőktől beszedni az összeget (kb évi 24 milliárd euró), amely fedezetül szolgál majd a megújuló energiát hasznosító termelők támogatásához. Az árelem igen nagy terhet jelent a fizetésre kötelezettek számára.

Az összehasonlítás kedvéért: idehaza egy kisvállalkozás ugyanennyiért magát az energiát tudja beszerezni (a rendszerhasználat költségei és adók nélkül, de akkor is). A német lakossági villanyár nem véletlenül az egyik legmagasabb az Európai Unióban. (A megújuló prémium kérdése persze elválaszthatatlan az atomenergia kiváltásától és a magas megújuló energia részarány célul tűzésétől - de ez másik cikk tárgya lesz.)

A hírek szerinte egy bajor textilgyártó tavaly beperelte villamos energia szolgáltatóját, mivel az véleménye szerint alkotmányellenesen okozott számára versenyhátrányt - a megújuló energiák támogatására szolgáló árelem megfizettetésével. Mivel a szolgáltató a német jogszabályok alapján köteles a megújuló prémiumot (EEG) beépíteni a vevők áraiba, ezért a per valódi kérdése az állami intézkedés jogalapja volt.

Az ügyben eljáró regionális bíróság és a legfelső bíróság sem adott igazat a villamos energia fogyasztónak, a valószínűleg költségcsökkentésben reménykedő termelő(k) nem talált(ak) támaszra - legalábbis egyelőre. A cég a döntést követően, végig a textilgyártók szakmai szervezete támogatásával a háta mögött, alkotmányügyi kérdésként újra a legfelső bíróság elé viszi ügyét.

A német és az európai politikában is sokat támadott tétel a támogatás. Merkel kancellár kiáll az energiafordulat és az atomenergia kiváltása ügyében - amihez nagy mértékű támogatási kassza működtetése elengedhetetlen. Ugyanakkor Merkel 2011-ben ígéretet tett a fogyasztói teher szinten tartására, amely azóta 78 százalékot emelkedett. Az Európai Bizottság energetikai biztosa, a német Günther Oettinger ezzel szemben támadja a jelenlegi támogatási rendszert, nem tartja megreformálhatónak és inkább európai szintű támogatási rendszer irányában várja a továbblépést.

(Végül, a hazai politikán szocializálódottak számára kis rötyögni való: Oettinger is a Merkel által vezetett CDU kormánypárt tagja.)

Forrás:
Textile Company Lodges Constitutional Complaint Against Renewables Surcharge
BGH: EEG Surcharge Not Unconstitutional

No comments:

Post a Comment