Sunday 17 August 2014

New Jersey a következő hurrikánra készül

A SmartGridNews.com oldaláról: New Jersey állam a Sandy hurrikán tapasztalatai alapján külön intézményt akar létrehozni az elosztott energiatermelés (distributed generation) és az önellátó, leválásra is képes mikrohálózatok (microgrid) fejlesztésére.


A Sandy hurrikán a Wikipedia szerint 30 milliárd dollár mértékű kárt okozott New Jersey állam számára, az emberi áldozatok száma 37-re tehető, és körülbelül 2.6 millió háztartás számára nem volt elérhető akár egy hétig is a villamos energia szolgáltatás. Az állam kormányzója - figyelembe véve, hogy a klímaváltozás valószínűleg növelni fogja a hasonló természeti események gyakoriságát - arra tett javaslatot, hogy célozzák a villamos energia ellátás ellenállóbbá tételét.

Egy rendszer ellenállónak számít, ha egy sokkot vagy meghibásodást követően viszonylag rövid idő alatt képes az öngyógyításra, helyreállásra, valamilyen automatizmus alapján. Itt nem csak műszaki vagy hálózati problémára kell gondolni: elemzők szétválasztják a kínálati oldali és a keresleti oldali rugalmasságot. Előbbi amit hagyományosan a hálózatok felelősségének tartunk, tehát hálózati probléma esetén annak elhárítását, az infrastruktúra karbantartását. Utóbbi ettől eltérően arról szól, hogy maguk a fogyasztók hogyan tudnak felkészülni ellátásuk biztosítására.

New Jersey 200 millió dollár (~45 milliárd forint) összeggel tervezi egy "Energy Resilience" Bank megalakítását, amely az elosztott energiatermelés terén megvalósított beruházásokat fogja támogatni, a kritikus jelentőségű intézményeket célozva. Egyelőre az államban található kórházakat és víztisztító üzemeket jelölte meg a politika példaként. A bank feladata lesz a megújuló energiatermelés és a mikrohálózatok elterjedésének támogatása, eszköze direkt hitelezés, a tőkepiac támogatása, valamint a célzott intézmények elérése és tájékoztatása.

A bank előkészítő prezentációja egy példával illusztrálja a feladata lényegét: a privát beruházási döntések olyan befolyásolása, hogy azokban a közösségi haszon is figyelembe vételre kerüljön. Egy beruházó tervezésekor kevésbé vagy egyáltalán nem veszi figyelembe a rendelkezésre állás és a rendszerre kifejtett pozitív hatást, így csak a számára legjobban megtérülő méretű napelem kapacitást építi be - miközben ez a méretezés nem elégséges önellátásra.

A bank egyik célja tehát olyan támogatást nyújtani, amely biztosítja a közösségi érdekeknek megfelelő paraméterű beruházások megvalósulását. És erre pénzt is hajlandóak áldozni.

Forrás:
ERB Presentation for Developers

No comments:

Post a Comment